dimarts, 21 de desembre del 2010

9- Enviem un correu electrònic

Avui enviareu el primer missatge de correu electrònic. Per això, heud'entrar al gmail amb el vostre nom d'usuari i contrasenya. Un cop allà, clicar a "Redacta un missatge".

- A la casella Per a hi heu de posar l'adreça a la qual voleu enviar el missatge. Aquest primer l'heu d'enviar a guilleminformatica@gmail.com. El símbol @ el podreu fer aprentant la tecla AltGr i al mateix temps la tecla que té els símbols 2, " i @.

- A la caseela Assumpte hi heu de posar el títol del missatge. Normalment s'ha de dir de què va perquè la persona que el rep pugui saber-ho sense obrir-lo.

- Finalment, heu d'escriure le missatge a la finestra gran. És bo primer saludar, després dir el que es vol dir i finalment acomiadar-se i signar.

Després enviarem un missatge amb un arxiu adjunt: el dibuix que vàrem fer la setmana passada. Aquest cop, però, abans d'enviar-lo fareu clic a les lletres que diuen Adjunta un fitxer. Llavors haureu de buscar-lo a la vostra carpeta i adjuntar-lo. Així enviareu el fitxer al destinatari.

dimarts, 14 de desembre del 2010

8- Dibuixem

Avui es tracta de fer un dibuix. Tenim diverses opcions de programes per fer-lo, però no tots ordinadors les tenen totes:

- KidPix: ja el coneixeu, i permet fer dibuixos a partir de coses ja predeterminades. Per desar no heu de clicar a Fitxer > Desa, sinó a Fitxer > Exporta. Cal posar-li un nom adequat a l'arxiu.

- Paint Shop Pro: En aquest cas hi ha diverses eines per dibuixar, però no dibuixos prefabricats. Per desar haureu d'anar a Archivo > Guardar como.

- Corel: Semblant al Paint Shop Pro, però una mica més complicat i amb més eines.

dimarts, 30 de novembre del 2010

7- Practiquem matemàtiques.

Avui practicarem matemàtiques, més concretament el càlcul, anant a la icona de "Paquets clic" de l'escriptori. Allà hem de buscar la carpeta de cicle mitjà i després a "matemàtiques" i triar el clic anomenat "Càlcul cicle mitjà".

Heu de començar pel paquet número 1 i, quan arribeu al final, clicar a "fer el següent paquet". L'important és anar aconseguint fer correctament els paquets i no saltar-se'ls sense haver-ho aconseguit.

dimarts, 23 de novembre del 2010

6- Tetris

Coneixeu el joc del Tetris?

És un joc ja clàssic dels ordinadors. Es tracta d'anar col·locant les peces que baixen mirant d'omplir files completes perquè desapareguin, ja que si arribem a dalt de la pantalla s'acaba la partida.

Podeu fer girar les peces apretant les fletxes o, si ja veieu que la teniu ben col·locada, fer-la baixar fins abaix amb l'espai, per guanyar temps. A veure quants punts sou capaços de fer.

Un altre joc semblant és el Columns. En aquest ens baixa una columna de 3 boles de colors. Es tracta de posar seguides 3 boles del mateix color perquè desapareguin. Amb la fletxa cap amunt canviem l'ordre de les boles i amb la fletxa avall les fem baixar més ràpid. Per començar a jugar hem de clicar a "Click here to play"

dimarts, 16 de novembre del 2010

PROVA

Avui farem una prova d'avaluació de final de trimestre. Cal fer el següent:

PROVA D'INFORMÀTICA

1)Crea un arxiu que es tituli “PROVA” i desa'l dins la teva carpeta.
2)Escriu un text de dues o tres línies sobre el teu joc preferit, explicant com s'hi juga.
3)Cerca una imatge que pugui il·lustrar el text que has escrit i desa-la també amb el títol “prova”. Pot ser un mapa, un lloc que s'hi assembli, una imatge del poble... Recorda't d'obrir la imatge perquè es vegi gran.
4) Ves al portal de jocs i tria el que més t'agradi per jugar.

CRITERIS D'AVALUACIÓ

1)Donar nom correctament als arxius.
2)Desar els arxius al lloc correcte.
3)Correcció formal en el text (majúscules, espais, ortografia...).
4)Que el text sigui coherent i s'entengui bé.
5)Saber accedir als jocs sense ajuda.

dimarts, 9 de novembre del 2010

Acabem feines

Aquesta serà l'última setmana per acabar les feines pendents abans del final del trimestre. Repasseu que estiguin totes fetes i ben acabades.

dimarts, 2 de novembre del 2010

S'acaba el trimestre!

Estem arribant al final del trimestre, i pewr anar bé tothom hauria d'haver fet totes les feines proposades al bloc. Ho has fet tu?

Avui podeu recuperar el temps perdut i acabar de fer-ho tot.

dimarts, 26 d’octubre del 2010

5- Animacions

Actualment, a internet trobem moltes aplicacions per crear animacions. Avui en podreu provar algunes.

Amb Voki, podeu crear un avatar divertit i posar-li veu.

DoppelMe és una altra aplicació per crear avatars de manera senzilla.

Amb Kerpoof es poden fer dibuixos o petites històries o animacions.

Amb Zimmertwins es poden fer petites pel·lícules animades.

Amb Moviemaker, es tria l'entorn, els personatges, el text i la música, i ja tenim una pel·lícula.

Avui es tracta de provar-los tots. Un altre dia farem feina amb algun d'ells.

Si voleu accedir-hi des de casa, els trobareu tots a la secció CREA de l'edu265.

dimarts, 19 d’octubre del 2010

4- Creem un còmic

Us agradaria fer un còmic? Avui ho podràs fer en aquest enllaç. Després segui els passos

1) Heu de posar el següent codi a les finestretes: 329-3151.
2) Trieu el vostre nom d'usuari (les dues primeres lletres del nom i les dues primeres del cognom)
3) Poseu la contrasenya que se us dirà i després cliqueu a LOGIN.
4) Per desar, cliuqueu el botó SAVE, a la part de baix.
5) Al final de la classe, cliqueu a LOGOUT.

A la part de dalt podeu clicar a les diverses vinyetes del còmic. Se'n poden afegir clicant a "new page" (per fer-ne una començant en blanc) o "copy page" (per fer-ne una d'igual a l'anterior i modificar-la). També es poden esborrar clicant a "delete page".

A "props" hi trobareu diversos elements per posar-hi. A "scenes" i trobareu els fons, a photos podríem posar-hi fotos que tinguessim guardades a l'ordinador i amb "text" hi podreu posar quadres de text.

Recordeu-vos de desar quan acabeu.

Si voleu fer-ho servir a casa, només heu d'anar a aquest enllaç i triar quina mena d'història voleu fer.

dimarts, 5 d’octubre del 2010

3- Correu electrònic

Segurament tots ja heu sentit a parlar del correu electrònic. Serveix per enviar-se missatges per internet, com si enviessim cartes, però amb l'avantatge que no cal posar-hi segell i que arriben al mateix moment que s'envien. Doncs, a partir d'ara, tindreu la vostra pròpia bústia de correu.

Primer de tot hem d'accedir a la pàgina principal de gmail. Podeu fer-ho anant al portal i clicant a la icona on posa aquest nom o fent clic aquí.

Després anirem donant les instruccions per omplir-ho a la classe. Cal que estigueu atents, perquè una errada encara que només sigui d'una lletra pot fer que hàgim de tornar a començar.

dimarts, 28 de setembre del 2010

Acabem el text

Avui hauríem d'acabar el text presentant el personatge. Recordeu que només l'estem presentant, que no cal fer tota una història.

A sota us he escrit en vermell les coses que heu de corregir.

Si algú acaba pot anar als jocs del Super3.

dimarts, 21 de setembre del 2010

2- Escriure un text

Avui començarem a escriure amb l'ordinador. Per això, escriurem un text d'unes 4 o 5 ratlles aproximadament presentant un personatge. Haurem d'explicar com es diu, on viu, com és, què fa o què li agrada fer i tot el que ens sembli.

Ho farem amb el programa OpenOffice. La icona és aquesta:

Abans de començar, però, donarem nom a l'arxiu, de manera que al final només caldrà fer clic a desar.

     a) Aneu a "FITXER / ANOMENA I DESA".
     b) Obriu al pestanya de dalt i busqueu-hi "T / ALUMNES / 3r / LA VOSTRA CARPETA"
     c) Poseu el nom d'arxiu "PERSONATGE" a la finestreta de baix.
     d) Feu clic a "GUARDAR" o "DESAR".

EXEMPLE:
Hi havia una vegada un elefant que es deia Tomeu. Vivia a la selva, però no a la comarca de la Selva, sinó a la selva africana. Quan tenia 10 anys, va descobrir que li agradava molt enfilar-se als arbres, però tenia un problema: molt pocs arbres podien aguantar el seu pes. Per això volia aprimar-se i va decidir fer règim, però llavors passava gana i els budells li feien una fressa que espantava totes les bestioles del voltant.

COSES QUE HEM DE SABER:
Per escriure cal tenir en compte algunes coses:

1) Cal començar sempre amb majúscula. I els noms de les persones (i els animals), els pobles i països i altres noms propis han d'anar també amb majúsucula inicial. Per posar majúscula es poden fer 2 coses:
     a) Apretar la tecla Bloq Mayús, que encendrà un llum a la part dreta del teclat. Tot el que escriguem amb aquest llum encès sortirà amb majúscules. Després cal tornar a apretar aquella tecla per tornar a fer minúscules. Aquí la podeu veure:
     b) Si només volem fer una lletra amb majúscula, és més recomanable apretar una la tecla Shift i, al mateix temps, la lletra que vulguem. Així només deixant-la anar ja torna a sortir tot amb minúscules. És aquesta:
2) Per posar accents,  farem servir les tecles de l'accent. Quan ho hm fet, encara que a la pantalla no haurà aparegut res, només caldrà apretar la lletra que hagi de portar accent i ja ens apareixerà la lletra accentuada. Recordeu que aquestes són les tecles dels accents.
    Cal diferenciar-les de la tecla de l'apòstrof, que és aquesta:
                                     

3) Entre paraula i paraula s'ha de deixar sempre un espai, però només un. Es fa amb la tecla:
4) Per saber on ens escriurà l'ordinador, ens hem de fixar en on és el cursor que se sol veure amb una ratlleta vertical negra que fa pampallugues. Si el volem canviar de posició, es pot fer clicant en un altre lloc amb el ratolí o amb les fletxes del teclat:
5) Si ens equivoquem, haurem d'esborrar. Hi ha dues maneres d'esborrar: cap endavant i cap enrere, depenent d'on tinguem el cursor.
    a) Per esborrar cap enrere hem d'apretar aquesta tecla:
    b) Per esborrar endavant, s'ha d'apretar la tecla Supr. És aquesta:
6) Finalment, cal conèixer la tecla Enter, que serveix per saltar de línia. Això, però, només ho hem de fer quan hi ha punts i a part, ja que quan arribem al final d'una línia l'ordinador baixa a la següent automàticament. És a dir, quan es canvia de tema dins del text. Avui segurament no la necessitarem.

dimarts, 14 de setembre del 2010

1- Creem la nostra carpeta

La primera feina que farem serà crear la vostra carpeta per desar les vostres coses durant tot el curs.

1) Feu clic-clic a "ALUMNES". S'obrirà la carpeta, on hi ha una subcarpeta per cada curs.

2) Torneu a fer clic-clic a la del vostre curs.

3) Amb el botó dret, feu clic sobre el fons blanc. Es desplegarà un menú.

4) En el menú que se us haurà obert. Poseu-vos a sobre de "NUEVO" i se'n desplegarà un altre. Sense sortir del seu damunt, aneu fins a "CARPETA" i feu-hi clic.

5) Us aparaixerà una carpeta on posarà "NUEVA CARPETA" sobre un fons blau. Aquest fons blau vol dir que podem canviar el text. Si us marxa el color blau, tornarà si hi cliqueu a sobre. Escriviu-hi el vostre nom.
6) Comproveu que la vostra carpeta ha quedat guardada tancant la finestra i tornant a obrir "ALUMNES/3r" i comprovant que hi sigui. Si hi és, felicitats, ja has fet la primera feina del curs!

COSES QUE CAL SABER:

Fer clic-clic: Ho direm quan s'hagi de fer dos clics seguits amb el ratolí.

Botó dret: El botó de més a la dreta del ratolí, que serveix per funcions secundàries.

Menú: Llista d'opcions per triar que se sol obrir en fer clic en algun lloc.

TAMBÉ CAL TENIR EN COMPTE:

- Per treballar sense perdre aquesta finestra, minimitzeu-la fent clic a la icona de la ratlla que hi ha a dalt a la dreta.

- Tingueu en compte que, per fer clic-clic, s'ha de fer ràpid i sense moure el ratolí.

- Quan en un element d'un menú hi ha diverses opcions que es despleguen quan ens hi posem a sobre, és important no sortir-se de sobre el menú, o s'ha de tornar a començar perquè se'ns en va.

divendres, 3 de setembre del 2010

BENVINGUTS!

Aquest bloc serà on trobareu totes les tasques que farem durant el curs. Aquí podreu venir i consultar en qualsevol moment allò que hem de fer.

Cada dia, quan vinguem a fer informàtica, el primer que farem és connectar-nos al bloc per veure quines feines tenim pendents, i el que s'haurà de fer és enllestir-les totes. Hi trobareu les instruccions bàsiques sobre com fer les feines i així, en qualsevol moment que tingueu dubtes o no us en recordeu podreu consultar-ho. Naturalment, si hi ha altres dubtes, sempre hi ha el mestre per ajudar-vos.

Només quan no tingueu feines pendents, podreu anar al portal de jocs per triar algun joc.

Ara... a treballar!